В ситуация на глобална пандемия, хората започнаха все повече да обръщат внимание на здравето си. Докато преди леки симптоми като болки в гърлото, обща отпадналост или температура бяха пренебрежими, то при настоящите условия създават притеснения у хората, че могат да са носители на COVID-19.

Но как може да разберем дали наистина сме заразени или това е просто сезонна настинка? Най-сигурният начин да разберете е да се тествате за коронавирус.

В тази статия ще обърнем внимание на това в какви ситуации е препоръчително да си направите тест, а също какви видовете тестове за COVID-19 има и каква е разликата между тях. 

Кога е препоръчително да се тествате за COVID-19?

Има няколко основни ситуации, с които е препоръчително да си направите тест за COVID-19. На първо място, разбира се, ако почувствате един или няколко от характерните за заболяването симптоми. 

Сред най-честите симптоми, от които болните се оплакват, са висока температура, отпадналост и суха кашлица. Към този списък може да се добавят още цялостна или частична загуба на обонянието и вкусовите усещания, стомашно неразположение, болки в гърлото и мускулите и др. Ако усетите подобна симптоматика е препоръчително да се подложите на тест. Ранната диагностика помага за по-бързото възстановяване и намалява риска от сериозни усложнения, които за съжаление могат да доведат до летален изход. 

Друг случай, при който също е добре да се тествате е, когато е установено, че сте били в контакт със заразено от COVID-19 лице. Дори да се чувствате в отлично здраве, имайте предвид, че в повечето случаи отнема  от няколко дни до две седмица, за да се появят първите симптоми (вижте как да се предпазите от коронавирус тук).

Още един случай, в който е подходящо да направите необходимите изследвания, е, ако наскоро сте се върнали от страна, където процентът на болните е висок. 

Видове диагностични тестове за COVID-19 

Към момента се използват няколко вида тестове за диагностициране на COVID-19, като те се различават както по методите на изследване, така и по точността на резултатите, които дават. 

PCR тестовете (RT-PCR) са вид молекулярни тестове, които установяват активна коронавирус инфекция. Този тип тестове задължително се правят в лаборатории от медицински лица, като се използват специални китове за диагностика. За целта се взема секрет от гърлото или дълбока носна проба. Самата процедура е леко дискомфортна, но е напълно безопасна. 

PCR тестовете са подходящ вариант, в случай, че вече са се появили някои от симптомите на заболяването, които изредихме по-горе. Ако не проявявате симптоми, но доказано сте били контакти с болен от коронавирус, също може да направите такъв текст. Към този момент PCR тестовете дават най-точни резултати. Обикновено излизането на резултатите отнема няколко дни. 

Друг популярен вариант за диагностика са т.нар. бързи тестове за коронавирус. Бързите антигенни тестове показват резултати в рамките на 15-30 мин. Начинът за вземането на проби за тестване е същият както при PCR тестовете. Бързите антигенни тестове откриват протеин от обвивката на вируса. Добре е те да се направят при поява на симптоми или ако сте били в контакт с болен. 

При положителна проба е препоръчително резултатите да бъдат потвърдени и чрез извършването на PCR тест. Отрицателен тест не гарантира напълно, че не сте заразени с COVID-19. При поставянето на диагноза лекарят трябва да вземе предвид не само резултата, но и наличната симптоматика, информация за контакт със заразени лица и т.н.

Тестването за коронавирус е от изключително значение и не бива да го подценявате. Ранното поставяне на диагнозата позволява да ви бъде назначено подходящо и  навременно лечение. Не забравяйте, че освен за собственото ви здраве, носите отговорност и за това на околните. Бъдете здрави и отговорни!