Живеем в дигиталната ера, където “смарт” концепцията става все по-популярна и се превръща във важна част от ежедневието ни. Освен умните мобилни устройства, които вече са факт, визионерите отдавна са насочили усилията си към създаване на  т.нар. “смарт хоум”. С безпрецедентния прогрес на технологиите, на който ставаме свидетели, умните домове изглеждат като все по-възможно бъдеще. 

Какво представлява умният дом?

Казано накратко, смарт дом е всяко жилище, което е оборудвано с различни смарт джаджи, чиято цел е да автоматизират задачи, които иначе трябва да бъдат извършени ръчно от човек. Представете си, например, събуждате се сутрин и в определен час вашата кафе машина вече е приготвила любимата ви ободряваща напитка, точно както я предпочитате.

Виртуалният ви гласов асистент ви съобщава списъка със задачи за вършене през деня, а след като напуснете дома ви, прахосмукачката робот се включва по зададения график. От телефона си може да настроите градусите на климатика и да се уверите, че ютията ви е изключена. Възможностите са наистина неограничени. С подходящите технологии може да създадете чудеса. По тази причина  мнозина са на мнението, че именно това е бъдещето на нашите домове.

Колко точно умен ще е домът ви, зависи единствено от вас. Някои хора предпочитат да автоматизират максимално много от процесите, други се ограничават до свързването на 1-2 уреда, които да контролират дистанционно през телефона си. 

Смарт хоум - какви са предимствата?

Вероятно се чудите дали инвестицията в подобно високотехнологично жилище си струва. Привържениците на тази концепция със сигурност могат да изредят много предимства. Ето и част от основните:

Спестява ви време - времето е най-ценният ресурс, с който разполагаме. Умният дом позволява да делегирате част от вашите задачи към различните домашни уреди, докато вие се наслаждавате на резултатите и инвестирате свободното си време в други полезни дейности. 

Намалява разходите за електроенергия - умните домове създават отлични условия за висока енергийна ефективност. Възможността да контролирате дистанционно отоплителните системи и климатиците в дома си, а също и да добавите умно осветление, гарантира оптималната консумация на ток и от там намалява месечните ви разходи за електроенергия. 

Прави живота ви по-лесен - със сигурност комфорт е една от първите асоциации, които идват в ума ви, когато стане дума за умните домове. Използването на гласови или жестови команди, настройването на графици за работа на определени уреди и възможността дистанционно да контролирате работата на смарт устройствата в дома ви, ви гарантира удобство и спокойствие. 

Сигурност - различните смарт устройства  имат потенциала да направят дома ви по-сигурно място, предпазвайки го какво от битови инциденти, като пожар, например, така и от влизане с взлом и кражби. 

Как да превърнете дома ви в смарт хоум?

Ако и вие искате да се възползвате от множеството предимства на смарт хоум, то трябва да започнете от някъде. Едно отлично начало са умните гласови асистенти, с помощта на които може да управлявате редица устройства в дома си. Смарт крушките също са една оправдана инвестиция, с помощта на която да направите дома си по-умен, но имат потенциала значително да намалят разходите ви за електричество. Постепенно можете да добавяте нови и нови устройства и така да увеличите ефективността на вашето смарт жилище.